Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes

När den 70:e upplagan av Filmfestivalen i Cannes summeras står Ruben Östlund som vinnare av Guldpalmen. Läs om den svenska regissörens prestigefyllda vinst och mycket mer i summering från den franska rivieran.

Filmfestivalen i Cannes fyllde som bekant 70 år i år, vilket firades som sig bör med pompa och ståt. Gästerna anlände från hela världen och förutom all publik, press och de filmaktuella stjärnorna, hade ett hundratal stora namn och tidigare palmvinnare bjudits in till festen, såsom bland annat Catherine Deneuve, Oliver Stone, Nicolas Winding Refn, Liv Ullman, Elton John och Jane Campion, som är den enda kvinnan i Cannes sjuttioåriga historia att vinna Palm d’or för bästa film.

Den extra grädden på årets redan saftiga mos för svensk del var såklart att Ruben Östlunds The Square gick hela vägen och vann Guldpalmen (Palm d’or) för årets bästa film. Filmen fick ett enormt varmt mottagande och hyllades av både publik och kritiker världen över. Senast en svensk film vann Guldpalmen var 1992, då Bille Augusts Den goda viljan. Senast en svensk regissör vann var 1951, Alf Sjöberg med Fröken Julie.