Till minne av Gösta Ekman

I helgen gick en av de största inom svensk film och teater bort. Gösta Ekman blev 77 år.

Det är svårt att tänka sig svenskt skådespeleri utan att förhålla sig till Gösta Ekman. Han var respekterad, hyllad och älskad av alla, törs man nog säga. Samtidigt var han så självklar för de flesta att man kanske tog honom för given. Han hade ett allvar som inte var att ta miste på och var samtidigt den roligaste komikern, den som alla andra mättes mot, oöverträffad i den fysiska komedin. Men hans kvalitéer som seriös skådespelare gav de roliga gubbarna en botten, som viftade bort alla tankar på att de skulle vara tramsiga. I Gösta Ekmans gestaltning kunde man läsa deras tankar, se blandningen av trots utåt och panik på insidan.

Gösta Ekman var son till Hasse Ekman, skådespelaren och regissören som under en lång tid var Ingmar Bermans enda rival. Han var sonson till Gösta Ekman den äldre, en av de största ikonerna inom svensk teater. Under sina tidiga år jobbade Gösta Ekman som allt-i-allo på Svensk Filmindustri, i studioområdet Filmstaden på samma mark som SF Bios huvudkontor ligger idag, han var regiassistent åt både Hasse Ekman och Ingmar Bergman och han träffade tidigt Hans Alfredsson och Tage Danielsson, med vilka han hade ett långt samarbete.
Han jobbade både med film och teater, drama och komedi, och han gjorde det med sådan tyngd att det är svårt att tänka sig en roll han inte skulle klara. Tvärtom förväntade man sig att han skulle sätta standarden när han tog sig an något. Han kunde spela med de stora gesterna och de små medlen, samtidigt om det krävdes, på ett sätt som verkade självklart.

Gösta Ekman jobbade förutom som skådespelare, som regissör på Dramaten och han var verksam som professor på teaterhögskolan. Trots att han var känd "redan som spermie" som han själv uttryckte det, var han en väldigt privat person. Han avskydde ordet "kändis".

Gösta Ekman gick bort natten mot den 1 april efter en tids sjukdom. Han lämnar ett ett nästan obegripligt stort tomrum efter sig inom svensk filmhistoria.