”Filmen ska inspirera människor att prata” Intervju med Get Out-regissören Jordan Peele

Filmen som tagit USA med storm hade äntligen svensk biopremiär i veckan. Fördjupa dig i filmens frågeställningar med en exklusiv intervju med regissören och skådespelarna från megasuccén.

Rasism är något som berör och drabbar i stort sett alla amerikaner. Det har alltid varit ett hett diskussionsämne och tyvärr en tragisk verklighet för många av landets invånare. I kölvattnet av nygammal polisbrutalitet, Black Lives Matter-rörelsen och Donald Trumps presidentinstallation har vita privilegier, maktstrukturer och vardagsrasism återigen varit några av nationens mest brinnande frågor sedan en tid tillbaka.

Med detta som fond har Jordan Peeles Get Out gjort succé på den inhemska marknaden. Peeles skräckfilm är också speciell i den bemärkelsen att den även är en satir över den vita medelklassen i USA. Peele är ena halvan av den amerikanska komikerduon Key & Peele. Tillsammans med Keegan-Michael Key har Peele har de gjort sig kända som sylvassa samhällsiakttagare genom sin sketchserie Key & Peele för Comedy Central.

Get Out berättar historien om den svarta fotografen Chris som ska träffa sina svärföräldrar för första gången. Väl på familjens ägor visar det sig att svärföräldrarna och deras vänner har dolda intentioner, vilket leder till att allt snabbt spårar ur. Peele som både står för manus och regi säger så här om filmens tematik:

– Rasismens problematik och psykologi har ignorerats i den här filmgenren (skräck reds anm). Get Out ska fylla detta hål och vara den del av konversationen som saknas.

Peele menar att rasfrågor diskuteras på ett felaktigt sätt i dagens USA. Ämnet behövs tas upp på nya arenor, som konstens och populärkulturens arena. Han fortsätter:

– Jag anser att konst och kommunikation är de enda redskap vi har mot världens fasor, som till exempel våld. Jag hoppas att det här är en inkluderande upplevelse och något som inspirerar människor att prata.